Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod

Spindeln i nätet

Micha Limor
 
Vad händer egentligen med den där hundringen du gav till Keren Hayesod? Vart tar den vägen? Och vem tar hand om den? På Keren Hayesods högkvarter i Jerusalem finns svaren.

Entrén till Keren Hayesods högkvarter i Jerusalem är anspråkslös, i alla fall jämfört med organisationens fina rykte. Nämn för en israel att du ska dit på möte så stiger du i graderna. Och det kanske inte är så märkligt. Israel har Keren Hayesod och dess välgörare mycket att tacka för; El Al Airlines, Bank Leumi och ett stort antal immigranter för att nämna något.

Micha Limor är chef över den europeiska avdelningen. Till utseendet ser han ut som vilken annan medelålders man som helst, men han är en levande legend. Efter ett helt liv som tv-journalist har han samma status i Israel som Bo Holmström har i Sverige. När han talar, lyssnar man.

- Vi är tiggare, stolta tiggare, säger Micha Limor om sin organisation.

I Jerusalem arbetar 85 personer, var och en av dessa har en, och bara en uppgift: att underlätta distribuerandet av resurserna.
- Vi skriver brev till människor, vi använder tidningar som Menorah, vi mejlar, vi ringer för att få in pengar. Alla sätt är bra.

Högkvarteret fungerar som en stor sambandscentral. Dit kommer alla papper och pengar från dotterorganisationerna i världen. Allt sorteras efter tre geografiska områden: den engelskspråkiga regionen, den sydamerikanska regionen och den europeiska regionen dit Sverige hör. Pengarna delas därefter upp i två delar: öronmärkta önskemål och allmänna donationer.

De allmänna donationerna förs omgående över till Jewish Agency som i samarbete med Keren Hayesod arbetar fram en plan för vad de ska användas till. De öronmärkta pengarna distribueras till det önskade projektet, allt från ambulansinköp till minne av någon, till något av de 43 befintliga projekten, varav barnhemmet Neve Michael är ett.

Alla bidrag välkomnas
Högkvarteret handskas med pengar från Bogota såväl som Linköping. Trots att Micha Limor har goda uppgifter om varifrån pengarna kommer, vill han inte ge en allmän bild av den typiske givaren.
- Nej, det är inte bara judar som skänker pengar, vi får pengar av många kristna. Krasst kommer dock 80 procent av donationerna från 20 procent av givarna.

"Många bäckar små…", heter det ju och i Keren Hayesods fall är det verkligen sant.
- Alla bidrag är välkomna. Det bästa är när människor skänker en fast summa varje år. Det kan man räkna med till skillnad från testamenten som kan ge mycket pengar ett år, och ingenting ett annat. Svårt att planera för, säger Micha Limor.

Att det "bara" arbetar drygt 80 personer i organisationen kan anses vara lite. Antalet medarbetare hålls medvetet nere för att få ut mesta möjliga per person. Sammanlagt talas sex språk förutom hebreiska, detta för att effektivisera kommunikationen med dotterorganisationerna.

Micha Limor Micha Limor Micha Limor leder Keren Hayesods europaavdelning vid huvudkvarteret i Jerusalem
Foto: Jack Vainuska

Dans på rosor?
Ingen ska dock tro att arbetet på Keren Hayesod är en dans på rosor där pengarna strömmar in oavbrutet och att kontoret firar varje ny miljon med tårta. De senaste åren har varit svåra.
- Alla sysslar med fundraising nu för tiden. Vi är inte ensamma. De israeliska universiteten skickar exempelvis folk runt hela världen för att dra in pengar. På det sättet är de en konkurrent till oss.

Många människor drar Keren Hayesods insamlingsarbete, Israel och Israels politik över en kam. En del tror att pengarna går till armén, vapen eller liknande. För dem är allt som rör Israel kopplat till politik och de vill därför inte donera pengar.

Till dem har vi bara ett svar: Pengarna går inte Sharon utan till folk som behöver hjälp. Vi poängterar detta om och om igen, säger Micha Limor.


Carl Johan SchulmanTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.