Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod

Young Leadership
… vart tog de vägen?

Det var fest. Det var glamour. Det var hösten 1994. Young Leaderships Europakonferns hölls i Stockholm och kulminerade i en stor fest. Våren 1996 höll Young Leadership en stor shabatmiddag för 450 personer i Gyllene Salen. Sedan dess har kalendern över aktiviteter varit mer eller mindre tom. - Det är sorgligt. Vi behöver en ny stark ledare för att dra igång våra yngre medlemmar, säger Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen.

Av Margarete Nudel

För dig som inte vet, Young Leadership är samma sak som Förenade Israelinsamlingen. Fast för yngre. Young Leadership riktar sig till dem mellan 25 och 40 år som inte finner sig tillrätta i moderorganisationen. De yngre har dock alltid haft fria händer att hitta på egna verksamheter med samma slutmål, samla in pengar till Förenade Israelinsamlingens projekt i Israel, sprida information om Israel, om Förenade Israelinsamlingen och om invandring.

- När det fungerar som bäst erbjuder Young Leadership utbildning, seminarier och fester. Dessutom hymlar vi inte med att vi samlar in pengar till våra projekt i Israel. Som medlem gäller det såväl att bidra själv som att hitta nya bidragsgivare, berättar Ulf Cahn.

Tyvärr är det långt mellan idealet och verkligheten i dagens Stockholm. Medlemmarna är få, om ens några, engagemanget från målgruppen är obetydligt. Anledningarna att inte engagera sig verkar dock vara desto fler:

- Young Leadership måste kunna konkurrera med allt vår målgrupp ställs inför i samhället. Ska jag jobba över, vara med familjen, träna eller träffa vänner i kväll? Eller gå på en judisk aktivitet?, säger Harry L, vice ordförande för Young Leadership i början av 90-talet.

Ulf Cahn håller med honom:
- Karriären tar tid, familj och fritid spelar en annan, mycket viktigare roll idag. Få orkar och hinner engagera sig ideellt. Bristen på engagemang är dock inget unikt som har drabbat just oss. Jag tror att det ser ut så generellt i många svensk-judiska föreningar. Ja, i samhället generellt.

Då drog Israel
Den stora frågan blir varför. Varför väljs det ideella engagemanget bort idag? Är det brist på ork? Är det brist på pengar? Radions nyhetssändning Ekot rapporterar om att "unga av idag" är mer egocentrerade är tidigare generationer. De har ingen lust, eller ork, att engagera sig. Svag ekonomi kan naturligtvis spela in i en organisation vars syfte är att samla in pengar.

- Många i min föräldrageneration gick på allt som hade "Israel", "Jiddisch" eller "Judiskt" i kallelsen och gav pengar. Det gör inte vi. Vi prioriterar inte Israel och det judiska på samma sätt. Att Young Leadership försvunnit är bara ett sätt det visat sig på, säger Harry L.

Mellan åren 1979 och 1991 var David Kellerman ordförande. Young Leadership växte från en handfull medlemmar till cirka 120 - 160 stycken. Det ordnades föredrag, seminarier och diskussionsgrupper i hemmiljö. Årliga insamlingskampanjer.

- Egentligen hade vi inga direkta medlemmar utan aktiverade alla vi kom åt i åldrarna 18-40 år via personliga kontakter. Få sökte sig till oss - vi sökte upp dem, berättar David Kellermann.

Många av dem som var med då är fortfarande aktiva i olika judiska organisationer och David Kellermann är övertygad om att de flesta påverkades i sin känsla för Israel.

En av dem som var med var Annette Birnbaum som i slutet av 1980-talet även blev ordförande. 1994 arrangerade hon tillsammans med Harry L och Mats Lederhausen Young Leaderships Europakonferens i Stockholm. Det blev en dundrande succé. Minnesanteckningar från 1995 visar att insamlade medel steg med 50 procent året efter konferensen och att de planerade aktiviteterna för det året var många; rock och poesiafton, VIP-kvällar hemma hos privatpersoner med externa talare, utskick, telefonkedjor för att nämna något.

Men redan då framkom oro inför de frågor den yngre judiska generationen ställer; skulle de bidra med sina knappa resurser till svensk-judisk verksamhet eller skulle pengarna gå till Israel?

- Det kändes ofta frustrerande att det var så svårt att locka folk till engagemang. Nästan alla tyckte idéerna var bra. Ännu fler sa sig stödja dem. Men få ville betala med tid eller pengar, säger Mats Lederhausen.

Han har funderat på vad det kan bero på. En del tror han hänger samman med att vi i Sverige skämts bort av en stor offentlig sektor som antas fixa det mesta i våra liv.

- Vi har nästan invaggats i en sorts inlärd hjälplöshet. Kanske fanns det också vissa tvivel hos en del kring vitsen av att stödja Israel över huvudtaget. Det verkade som om de tyckte att det vore bättre att stödja vår egen församling. Idag tror jag att fler inser vikten av att Israel är starkt, säger Mats Lederhausen.

Tappert försök
Helt dött har det dock inte varit sedan 1996. Ulf Cahn gjorde ett försök att få igång Young Leadership igen våren 2000 tillsammans med Peter Winitsky.

- Vi samlades på ett lite annorlunda sätt. Tanken var att erbjuda månadsträffar med allvar i botten. Träffpunkten var restaurang Riche. Vi åt en bit mat ihop samtidigt som en av de närvarande berättade om sitt arbete. Förenade Israelinsamlingen berättade därefter om sina mål, säger Ulf Cahn.

Efter tre träffar rann arrangemanget ut i sanden. Anledningen var avsaknaden av en drivande, karismatisk ledare. Och det är just precis där skon klämmer.

- Vi letar efter en ny eldsjäl för att dra igång Young Leadership. Någon som gillar utmaningar. En person som är aktivt intresserad av Israel, vår verksamhet och som kan ta ansvar. Och som har möjlighet att satsa tid. Den personen måste därefter skapa aktiviteter; utbildande, informativa, roande, stödjande. Aktiviteter som folk väljer att gå till.

- Den personen måste dra igång en judisk generation som har tappat lite av förståelsen av Israels värde för oss, och vikten av att donera pengar. Det finns få personer av den sorten och hela Stockholms judiska församling slåss om samma människor, anser Ulf Cahn.

Fungerar väl
Det finns ett stort allvar i botten. Fungerande församlingar bygger på engagemang, deltagande och att medlemmarna arbetar för förändring och utveckling. Utan bra framtida judiska ledare riskerar judiska församlingar i Diasporan att på sikt assimileras helt. Det är en av anledningarna till att Keren Hayesod i Israel satsar starkt på ledarskapsutbildning bland yngre (se artikel nedan). Det europeiska departementet erbjuder bra utbildning med seminarier om Israel, om hur det är att vara jude i Diasporan om hur insamlingsverksamhet fungerar.

- Vi skulle gärna utbilda någon eller några från Sverige. Först måste vi dock se ett allvarligt engagemang och intresse innan vi satsar de pengar som krävs, avslutar Ulf Cahn.

 
  Är Young Leadership är något för dig?
Ring Ulf Cahn på 08-667 6770
eller skicka e-post till
info@israelinsamlingen.org
så hör vi av oss.


Young Leadership i Europa
European Young Leadership Development startade i januari 2002 i Paris. Mellan 10 till 15 personer från nio årliga insamlingskampanjer i Europa ska svetsas samman i ett nätverk byggt på relationer, kunskap och gemensamma värderingar. Färdigheten och idéerna används därefter i det egna hemlandet bland annat för att effektivisera organisationen.

Gruppen har kontakt varje månad; varannan månad träffas de, varannan månad är det telefonkonferens. Mötena innehåller färdighetsträning, aktivt kunskapsutbyte, fallstudier och diskussioner kring ämnen som fundraising, hur leds Young Leadership bäst, ledarskapsträning, rekrytering av nya medlemmar samtidigt som de äldre fortfarande hålls intresserade.

Arbetsmötena genomförs i små grupper vilket ger Keren Hayesod möjlighet att lära ut de färdigheter som behövs för att utveckla en stark organisation. De ger även tillfälle till personliga kontakter, nödvändigt för att utforma och behålla ett starkt ledarskap. Telefonkonferenserna är till för att bibehålla kontakten och ge deltagarna chans att uppdatera varandra.

Regelbundenheten ger utrymme för fortsatta diskussioner och höjer medvetandet om vikten av att vara en del av ett globalt nätverk. Här tillåts deltagarna ta aktiv del i andra länders kampanjer.

Utbildningen sträcker sig över 13 månader. Varje träff har ett specifikt tema; grundläggande ledarskapsträning, grundläggande insamlingskunskap, kampanjplanering, värvning, utbildning, judisk identitet, fallstudier mm.

Ett starkt Young Leadership stärker Keren Hayesods framtid. De personer som utbildas antas även kunna ta framtida viktiga roller i sina församlingar. Sverige har ingen deltagare i programmet.Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.