Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod

Pesachmassakern
har drabbat Sverige

Under Pesachhelgen tackas G-d för att ha räddat judarna ur slaveriet i Egypten för drygt 3000 år sedan för att föra dem till landet Kanaan. Den 27 mars 2002 firade fru Perla Hermele från Stockholm helgens första sederkväll på Park Hotel i Netanya. Hon, och hennes man Arthur under hans livstid, hade gjort detta varje år i många år.

Detta år blev det sista gången. Perla bragtes om livet av en terrorbombare där hon satt vid det festligt dukade bordet i hotellets stora matsal. Hon blev 78 år gammal. Hon var frisk och vital. Det barbariska dådet drabbade på så vis även Sverige.
Perla Hermele Perla Hermele två dagar före den ödesdigra Sederaftonen, här mellan David Friedman, rektor och chef för Western Galilee College och väninnan Ester Freudman som överlevde bombdådet med smärre skador.
Foto: Anat Avital

Det var det värsta dådet dittills med hittills 25 döda och 140 sårade av 250 gäster, mest äldre personer. Perlas två väninnor, också de från Stockholm, slapp genom ett under ifrån med mindre skador. Den ena, Anna Icek, var på väg från matsalen för att hämta en bönbok åt Perla och sårades på benen. Den andra väninnan, Ester Freudmann, klarade sig något bättre.

Perla jordfästes på den judiska begravningsplatsen på Haga Norra bredvid sin make den 2 april. Hundratals människor, familjemedlemmar och vänner, mötte upp.

Perla och Arthur arbetade under många år frivilligt för goda ändamål. Ett av deras käraste projekt i Israel var Galilskolan invid Akko i västra Galiléen. Denna skola byggdes upp under de gångna 14 åren för att ge högre utbildning på collegenivå åt både judiska, arabiska och drusiska ungdomar och har nu 7 000 studenter. Perla besökte Galilskolan bara två dagar innan den ödesdigra kvällen för att se de framsteg som gjorts på skolan sedan hennes förra besök och genom sitt besök visa att israelerna inte står ensamma..

Även i Beersheva har familjen Hermele gjort värdefulla insatser för barn och gamla inom de sociala projekt som Förenade Israelinsamlingen har byggt upp.

Paret har också gjort stora insatser i Sverige genom Perla & Arthur Hermelestiftelsen som befrämjar judisk utbildning.

Vårt djupa deltagande går till sönerna Kenneth och Bernt med familjer. Deras sorg är vår och hela det judiska folkets sorg. Vi kommer att sakna Perla, denna fina, försynta, ja underbara människa.

Franz T Cohn, kollega och vänTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.