Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Keren Hayesod

2002-års litografi

är fylld av heta känslor och starka färger. Så har också konstnärinnan, Zinky Agulnik, som donerat detta verk, gett det namnet "Under stormen" - den storm som hon upplever i sitt inre. En storm skapad av livet i dagens Israel med allt vad det innebär.

Årets litografi

-Jag vill väcka känslor med mitt arbete, säger Zinky ivrigt. -Men sedan får åskådaren tänka själv, lägga in sin egen tolkning av min tavla. När jag är klar med en målning, vill jag skynda vidare till något annat. Det som är färdigt är färdigt! Det finns så många utmaningar - jag vill hela tiden utveckla mig, studera vidare, lära mer, pröva på något nytt.

Hon låter som en tonåring på språng ut i livet med sin iver, sitt glada leende och sina talande händer. Men i själva verket är Zinky Agulnik både äkta maka, trebarnsmor och mormor till en ljuvlig liten pojke. Och för 7 år sedan började hon sitt liv som etablerad konstnär.

-Jag tror mina barn är chockade. De förebrår mig att jag inte är någon riktig mormor som sitter hemma och virkar istället för att måla och utbilda mig eller flyga omkring och ha utställningar. Min make säger inte mycket, men jag vet att han håller med barnen. Bara min far, som fyller 90, och min mor är väldigt stolta över att jag blivit konstnär.

Zinky föddes i Johannesburg i Sydafrika för 57 år sedan och kom som tvååring med föräldrarna till Kapstaden där hon växte upp. Vid 19 for hon till Israel för att studera. Två år senare kom hon tillbaka igen, mötte en underbar israelisk officer. De gifte sig och bodde först i Haifa. Deras son föddes under 6-dagarskriget, äldsta dottern 2 år senare i Sfat och lillasyster, 3 år yngre, i Nazaret lllit.

Sedan maken gått på en trampmina under Yom Kippurkriget lämnade han armén och de återvände till Sydafrika, där Zinky studerade konst i alla dess former hos framstående professorer och konstnärer. Sin första soloutställning hade hon i Johannesburg 1995. Året därpå flyttade de tillbaka till Israel och Kfar Saba, där hon på Beit Berels konstakademi lärde sig behärska ytterligare en konstart, boktryckartekniken. Den har hon skickligt tillämpat i årets litografi. Hon avlade sin examen med goda vitsord av konstprofessorn och kände målaren Dan Kryger.

-Alla mina verk har en särskild rytm och mycket varma färger. Bäggedera kommer nog från Sydafrika, när jag kanske som liten bars omkring på en nannys rygg, såg färgglädjen och kände den där rytmen.

-Jag har målat och ritat i hela mitt liv och drivs av ett inre tvång, som är större än mig. Jag MÅSTE måla! Och jag måste tycka om det jag gör, det får inte vara fult. Hela vårt hem är min ateljé, och jag kan inte sluta, vad barnen än säger, för ännu har jag ju inte åstadkommit den där Fantastiska Målningen, som bara väntar på mig, säger den livliga konstnärinnan Zinky Agulnik.

N.W-B.


Beställ ditt numrerade och signerade exemplar av Zinky Agulniks litografi redan idag. Den har yttermåtten 48 cm bredd x 74 cm höjd och finns endast i 160 exemplar. Tänk på att den också kan bli en fin gåva till påsk/pesach eller någon högtidsdag i familjen. Priset är kr 1 000 per styck + 50 kr för porto och emballage. Telefon 08-667 6770. Pg 45 42 60-1 Behållningen går till Keren Hayesods verksamhet i Israel.

Tack, Zinky! Zinky Agulnik
Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.