Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Invandrarna

Immigranter från Argentina
finner en fristad

Av Simon Griver

Familjen Bolskos är en av 13 nya immigrantfamiljer, bestående av 87 personer, som inom ramen för ett innovativt program från Jewish Agency Alija 2000 gjorde alija i september förra året. Familjerna bosatte sig i Ahuzat Barak, en liten ort några mil norr om Afula, som gränsar till kibbutzen Dovrat. Familjerna som deltar i Ahuzat Barak-programmet kommer huvudsakligen från Argentina, men även från Brasilien och Ungern.

Familjen Bolskos - Claudio 28 och hans fru Romina samt deras två små barn, Shirley 4 och Brian 1 - kommer från landsortsstaden Chao i norra Argentina. De har aldrig varit i Israel tidigare, men har inte blivit besvikna på vad de mött.

Familjen Bolskos anlände till Israel bara några månader innan de senaste våldsamheterna i Argentina bröt ut. "Vi känner oss helt enkelt säkrare här än i Argentina", sa Romina".

"Allt här är bättre än vi trodde" sa Claudio, som arbetade som grönsaksförsäljare i Argentina. "Vi flyttade hit eftersom vi tror att vi kan erbjuda våra barn en bättre framtid här. Och livskvalitén är bättre än vi trott och kunnat ana."

"Det unika med det här programmet", förklarade Raya Nimri, invandrarkonsulent på Emek Jezreel Regional Council, "är att en del av det nya bostadsområdet Ahuzat Barak fungerar som en sorts integrationscenter. De nya immigranterna bor i samma område, och studerar på ulpan mitt i staden."

"De nya immigranterna har rätt att hyra sina hus i upp till två år" tillade Nimri. "Om de sedan med en gång bestämmer sig för att köpa sina hus, får de både dra av de två årens hyra på köpepriset, och får dessutom ett statligt subventionerat lån."

"Just nu koncentrerar vi oss på att lära oss hebreiska", sa Claudio. "Efter det ska vi börja tänka på att skaffa arbete. Det är ännu för tidigt att veta om vi kommer att stanna här på Ahuzat Barak. Mycket beror på var vi hittar arbete".

Familjen Bolskos Familjen Bolskos

Även Fabian och Roxana Taicher menar att det är svårt att göra några utfästelser om att stanna på Ahuzat Barak. "Vi trivs bra med livet här i Ahuzat Barak", sa Fabian 39, "men vi måste undersöka alla möjligheter".

Fabian och Roxana immigrerade till Israel med sina två barn- Julietta 13 och Frederico 12. I födelsestaden Buenos Aires i Argentina arbetade Fabian som datatekniker och Roxana som dagislärare.

"Beslutet att göra alija har varit mycket svårt för barnen" menade Roxana.

"De har varit tvungna att lämna alla sina kompisar och allt de känt till. Men jag tror att de börjar inse, att de här har en både judisk och bättre framtid."

Fabian talar redan flytande hebreiska, tack vare att han gick i judisk skola som barn. Dessutom tillbringade han för ungefär 20 år sedan två månader i Israel.

Och trots den globala high-tech krisen är han som datatekniker inte rädd för att bli arbetslös. " "Det finns alltid arbete för datatekniker" sa han.

"Situationen är mycket bättre här än i Argentina" tillade han. " I Argentina är våldet mycket värre, speciellt det kriminella våldet".

José och Marel Sayago delar Fabians bedömning. Som arbetslös sociolog hoppas José att kunna skapa sig ett bättre liv i Israel. Paret lämnade kvar sina fyra vuxna barn i Argentina, men förhoppningen har hela tiden varit att de ska följa efter föräldrarna. Och delar av deras dröm har redan slagit in. Efter att ha skickat hem entusiastiska rapporter om livet i norra Israel har redan deras två yngsta barn, 20 och 21 år, beslutat sig för att göra alija inom de närmaste månaderna.

Översättning: Åsa WelinderTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.