Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod

Selah-studenter
blir israeliska medborgare

Av Simon Griver

Över 900 studenter från forna Sovjetunionen fick sina israeliska medborgarskap under Hanukkah förra året. Studenterna deltar alla i Jewish Agencys Selah (Students Before Their Parents) program, som undervisar högstadiestudenter i hebreiska och förbereder dem för studier på israeliska universitet och högskolor.

"Selah-niks"- studenterna tog emot sina ID-kort (Teudat Zehut) under en festlig ceremoni i Jerusalems Binyanei Ha´Uma, i närvaro av president Moshe Katzav.

"Jag var själv ny immigrant en gång i tiden" sa president Katzav som är född i Iran till studenterna. "Att en ny immigrant kan bli statsöverhuvud - det är det som är Israels styrka."

Vid ceremonin för Selah -studenterna fanns 17-årige Alex Gurevich från Novocherkask i Ukraina. Efter att ha avslutat det årslånga studieprogrammet har Alex Gurevich bestämt sig för att ta värvning inom det israeliska försvaret.

Gurevich som deltar i Selah -programmet vid Jewish Agency´s Karmiel Absorption Center i Galiléen hade inte i varit i Israel innan han gjorde alija i slutet av augusti, men än så länge är han inte besviken.

"Jag är lyckligare och nöjdare än jag väntat mig" förklarar han. "Året innan jag reste hit var jag engagerad i Jewish Agencys ungdomsarbete i Ryssland, samtidigt som jag studerade hebreiska. Jag tyckte om det jag hörde om Israel och kände att jag kunde skapa mig ett bättre liv här. Dessutom är jag jude, och det här är mitt hem."

Gurevichs två yngre bröder har också uttryckt ett intresse av att göra alija, och Gurevich hoppas att hans föräldrar, Dimitry och Tatyana, också ska immigrera till Israel inom de närmaste två åren.

Sedan Selah- programmets början 1996 har över 6000 nya unga immigranter deltagit i programmet. Och tusentals föräldrar har följt sina barn till Israel. Programmet är i första hand utformat för studenter som gått ut gymnasiet och vill förbereda sig för universitetsstudier i Israel, men många väljer att precis som Gurevich skjuta upp sina studier till efter militärtjänstgöringen.

Lena Ribinik, 18 år från Riga i Lettland, studerar också vid Karmiel.. Och efter studier vid Rigas judiska skola i 11 år talar hon redan flytande hebreiska.

"Jag har alltid velat bo i Israel" förklarar hon. "Och här är jag. Det är tredje gången jag är i Israel, och jag har min moster, farbror och mina kusiner här."

Som enda barn utan syskon, säger hon att hennes föräldrar, Salomon och Tamar, förstår att hon måste fatta beslut om sitt liv själv. "Den ekonomiska situationen i Lettland är väldigt bra jämfört med den i Ryssland" förklarar hon. "Mina föräldrar lever ett bra liv, och det är inte troligt att de vill göra alija. Själv hoppas jag på att studera antingen ekonomi eller internationella relationer på universitet".

17-åriga Lisa Kravchenko från Rubesjnoye nära Kharkov i Ukraina har redan en äldre bror som bor i Israel. Det är hennes första besök i Israel och hon deltar i Selah-programmet vid kibbutzen Revivim i Negev nära Beersheva, där hennes bror Yaakov tjänstgör inom IDF.

"Israel är allt, och mer än jag hoppats på" sa Lisa " Jag har redan fått många goda vänner här, och jag hoppas att mina föräldrar kommer att göra alija nästa år. Jag vill studera kemi på universitet. "

Selah´s vetenskapliga program är förlagd söder om Jewish Agency´s ungdomsby Nitzana. Studenterna Marina Fux, 16 år från Bendere i Moldavien och 17-åriga Tania från Zhaparova i Ukraina, var två av de som mottog sina medborgarpapper under ceremonien i Binyanei Ha´Uma. Förutom hebreiska, judiska studier, engelska och datavetenskap - vilket ingår i det vanliga schemat inom Selah - läser studenterna på Nitzana även ökenekologi och solenergi. För Tania Popova är ett liv i Israel "en dröm som går i uppfyllelse."

Översättning: Åsa WelinderTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.