Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod i Beersheva

Den 23 oktober 2001 besökte vi Beersheva för att se vad som hänt med våra olika projekt i denna den fjärde staden i storlek i Israel. Keren Hayesods fotograf Jack Vainunska följde med och förevigade några av de högtidliga stunderna denna minnesvärda dag.


Det nya dagcentret för handikappade i stadsdelen Ramot invigdes

Alter Saks, vår viceordförande ,sätter upp en Mesusa vid ingången
Alter Saks, vår viceordförande, får hjälp av Beershevas viceborgmästare Yitzak Marciano t.h. med ansvar för socialroteln, att sätta upp en Mesusa vid ingången. Till vänster borgmästaren Jakov Terner. Bakom från vänster Artur Ringart och Franz T Cohn från Sverige, Mr Alon Braude, ordförande i Israel Foundation for Handicapped Children (ILAN) samt Keren Hayesods generaldirektör Gad Ben Ari. ILAN-stiftelsen kommer att driva centret.

Den vackra entrén med ett stort tak som skydd mot sol och regn, viktigt när färdtjänstbussarnas passagerare kommer eller återvänder hem. Den vackra entrén
Hedersplaketten med donatorernas namn avtäcks Borgmästare Jakov Terner, Artur Ringart och ILANs Alon Braude redo att avtäcka hedersplaketten med donatorernas namn. Dessa är Framlidna Ruth Abramson Familjen Dangoor Sonja Rydheborg Samuel Staendig Framlidna Lilli och Walter Brünn Ester Freudmann Inga Gottfarb Framlidne Helmut Löwenstein Framlidna Svea och David Maront Carmen och Bertil Regnérs donationsfond Framlidna Naima Tankus-Walensky Anna Wibell Framlidna Ella och Ernst Wiklund
Dagcentrets stilrena fasad Dagcentrets stilrena fasad


Utöver minnesplaketten vid ingången har donatorerna som ett särskilt tack hedrats med en egen skylt intill sina rum.

Där finns den stora allaktivitetshallen, rummen för dataundervisning, holistisk terapi, fysioterapi, hantverk samt en rehabiliteringsvåning med handikappanpassat kök. Dessutom finns vanliga klassrum och centrets kontor.

Det nya centret tar under dagtid emot handikappade vuxna i åldrar mellan 18 och 50 år för vilka det inte finns några andra möjligheter för rehabilitering och utbildning. Byggnaden har kommit till stånd i partnerskap mellan Keren Hayesod i Sverige och Jewish Agency tillsammans med Beershevas kommun, Israels ministerium för arbete och social välfärd, Nationella Försäkringsinstitutet samt Rashi Foundation.


Alumotskolan

Donatorn Pär Stenberg Skolans danstrupp
Barnen i Alumotskolan ligger den svenske donatorn Pär Stenberg särskilt varmt om hjärtat. Här står han mitt bland dem med en presentbok med deras vackraste teckningar. T.v. Pärs livskamrat Mona Lis och Beersheva-Dalets socialchef Mordechai "Jaguar" Abergel Skolans egen danstrupp bjöd på en medryckande show, med de svenska färgerna och SHALOM i bakgrunden Foto: FTC


Pär Stenberg, som tidigare tillsammans med Sonja Rydheborg sponsrat skolans bibliotek, initierade för flera år sedan undervisning på engelska. Idag kan han prata med barnen på detta språk.

Många andra projekt har Alumotskolan kunnat förverkliga med hans ekonomiska stöd, som han nu fortsätter genom en större donation till ett nytt Science center bakom de nuvarande skolbyggnaderna.

Det verkligt intressanta med denna skola är att den åstadkommit en lyckad och välkommen social integration mellan barnen från det lokala problemområdet Dalet och barn från medelklassområden i andra delar av Beersheva. Fördelningen är ungefär 50:50.

Föräldrar vet att detta är den bästa grundskolan i stan med tonvikt på naturvetenskap, konstnärliga aktiviteter och data, allt i kombination med engelska. Flera elever är arabiska och beduinbarn från trakten omkring Beersheva. Föräldrarnas, barnens och lärarnas tacksamhet mot Pär Stenberg var överväldigande.


Invigning i Barnbyn Neve Michael

Den 25 oktober kunde familjehuset, som vi kallar hus Zvia efter dess husmor, invigas av en delegation från Sverige. I denna deltog från Förenade Israelinsamlingen Artur Ringart, Alter Saks, Elisabeth Citrom, Josef, Nanna och Jonathan Jawitz med vänner, Leif Osser, Charles och Berit Niburg samt Birgit Grossman från Haifa. Huset har genomgått en grundlig renovering. Varje våningsplan består av ett stort allrum, datorhörna, fyra sovrum, två badrum och kokvrå (måltiderna äts i byns stora matsal).

Inredningen har helt förnyats. Luftkonditionering och värme har installerats.

Våra tankar går med tacksamhet till framlidna Halina och Dolek Edelheit från Eskilstuna, vilkas minne förevigas på detta hjärtevärmande sätt.

I bottenvåningen bor husmor Zvia och hennes man med fyra barn. På första våningen bor de 14 barnen i Zvias familjegrupp tillsammans med två fröknar. Dessa är flickor som gör sin civila värnplikt på Neve Michael. På andra våningen bor 16 barn, ursprungligen från Ryssland, med sina värnpliktsflickor och en husmamma. Högst upp i huset har barnbyns föreståndarinna en liten lägenhet. Ytterligare fyra kvinnliga anställda hjälper Zvia i huset.

Hava Levene som är vår kontaktperson på Neve Michael skriver den 12 november till oss:

"Just den sista torsdagen kom plötsligt tre nya barn till kriscentret ur två nödsituationer. Ett är en liten femåring som de sociala myndigheterna var tvungna att ta från ett föräldrapar som befinner sig i en mycket ful skilsmässostrid med misshandel. De andra är två syskon vilkas mamma har blivit brutalt mördad. Det ger oss styrka att veta att Ni i Sverige är med oss och stöder oss.

Zvia-huset blev mycket fint. Tack"
Hava

Zvia-huset
Foto:Jack Vainunska


Gör som Annette!
Annette Rotstein, Stockholm, beslöt sig för att fira sin födelsedag på ett annorlunda sätt. I stället för att få presenter av olika slag när hon firade jämnt", berättade hon för sina vänner om barnbyn Neve Michael och behoven där. Vännerna gjorde en insamling och vi har nu kunnat överföra 10 800 kr till Neve Michael. Ett stort tack till Annette och hennes vänner för stödet till barnen!
Gör som Annette! Hjälp barnen till en bättre vardag, det behöver de! Om Du vill veta mer om Neve Michael och barnen där, och hur Du kan göra en insats, kontakta Ulf Cahn på Förenade israelinsamlingen, tel 08-667 67 70.


Ny stor donation till Western Galilee College

Nu kan Galilskolans bibliotek få ett nytt våningsplan inrett med datorer för studenterna.

Pär Stenberg, som den 26 oktober i år återigen besökte denna i huvudsak svenskbyggda regionala högskola, var nöjd med det han såg av det nya biblioteket och studiesalarna, som utgör plan 2 av studenternas hus. I bottenplanet finns två kafeterior för studenter och lärare, bokshop och rastutrymmen. Allt detta har Pär Stenberg bekostat. Det gamla och det nya biblioteket är nu sammanbyggda och betjänar skolans 5 800 studenter, varav 1 000 går på olika akademiska linjer upp till Bachelor of Art examen. Med Pär Stenbergs och Mona-Lis Lidholms nya donation kommer studenterna att i stor utsträckning kunna förlägga sitt arbete framför var sin uppkopplade dataskärm på det övre tredje planet.

Pär Stenberg i "sitt" bibliotek, med högskolans chef David Friedman Pär Stenberg och högskolans chef David Friedman
Kafeterians uteplats Kafeterians uteservering studenternas populäraste mötesplats
Foto: Jack Vainunska KH


Western Galilee Regional College som ligger intill staden Akko, får sina studenter från ett område med en radie av ca 25 km från norra Haifa i söder upp till den libanesiska gränsen i norr, och från kusten till Ma'alot i väster. På skolan läser både judiska, arabiska och drusiska studenter. Se gärna tidigare reportage i vårt arkiv

Text: Franz T CohnTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.