Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod

l barnbyn Neve Michael får utsatta barn en trygg uppväxt

Det är närmare 220 elever, som bor och pluggar på Neve Michael. Dessutom kommer cirka 30 externa elever varje dag till grundskolans lektioner och stannar kvar för att delta i eftermiddagsaktiviteterna. Sextio procent av barnen kommer från immigrantfamiljer. Neve Michael har adopterats av Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod i Sverige som ett behjärtansvärt och angeläget projekt, lämpligt för öronmärkta donationer och legat. Besök i barnbyn välkomnas.

Neve Michael, som från början hörde till ungdomsalijahn, har hållit på med arbetet att rädda barn i över 50 år. Det var ungdomsalijahn, som efter andra världskriget förde dit överlevande barn från Förintelselägren, barn som fick sin utbildning och uppfostrades till att bli självständiga medborgare i det israeliska samhället. Andra tider har skapat nya samhällsproblem och nu behövs barnbyn Neve Michael för att ge barn från trasiga familjer ett tryggt hem och utbildning.

De offentliga anslagen till driften räcker INTE till nödvändiga investeringar eller till kompletterande fritidsaktiviteter. Dessa måste komma från generösa donatorer. Här kan vi rapportera om ett strålande initiativ.

Födelsedaginsamling går till barnens Bat- och Bar Mitzwa
Josef Jawitz, hängiven medarbetare i Förenade Israelinsamlingen och i många andra judiska aktiviteter, har låtit de gåvor som hans vänner gett för att hedra honom på hans 50-årsdag gå till barnen i Neve Michael. Josef donerade detta stora belopp och en egen summa öronmärkt till Neve Michael-barnens Bat- och Bar Mitzwa. En nya kostym eller klänning, ett par nya skor, några presenter, en enkel fest eller en utflykt utanför barnbyn skapar glädje kring den för varje ung jude viktigaste händelsen, då man blir formellt upptagen i det religiösa samfundet. (Hos kristna motsvaras den av konfirmationen).

    
Förra året blev sju flickor Bat Mitzwa (vid 12 års ålder), och tre pojkar blev Bar Mitzwa vid 13. De bor i barnbyn Neve Michael, som Förenade Israelinsamlingen i Sverige har adopterat som ett av sina viktiga sociala projekt.

FTCTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.