Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

FÖRENADE ISRAELINSAMLINGEN

Stordonation till nytt bibliotek på Galilhögskolan

galil4.gif

"Det nya biblioteket var en förutsättning för att Western Galilee College utanför Akko i Galiléen skulle bli erkänt som en akademisk högskola", säger skolans rektor, den energiske David Friedman. "Jag vill här uttrycka mitt och särskilt våra studenters ödmjuka tack till vår store vän och gynnare Pär Stenberg och hans livskamrat Mona-Lis Lidholm, vilkas generositet har gjort detta projekt genomförbart". Pär Stenberg säger att "donationen är till stöd för det demokratiska sekulära och multietniska Israel".
Det nya biblioteket ligger ovanpå Student Center (kårhuset) med kafeteria, som även det kunnat byggas tack vare en donation av detta engagerade svenska par. Det är ett vackert hus som avslutar den högra flygeln i ett U-format komplex med alla de fina institutioner och föreläsningssalar som byggts undan för undan med donationer och arv från vänner till Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod i Sverige.

galil1.gif galil2.gif

När vi i Förenade Israelinsamlingen tog oss an detta college för 15 år sedan, fanns där bara sex gamla baracker som blivit över från en nedlagd jordbruksskola. Det hade då några hundratals elever. Idag har Western Galilee College fler än 6 000 studenter, som kommer från ett område som sträcker sig från norra Haifa i söder till libanesiska gränsen i norr och ungefär tre mil inåt landet. Här studerar ungdomar från alla befolkningsgrupper tillsammans som i en fredsby. Judar, både infödda och nyinvandrade, muslimska och kristna araber, beduiner och druser möts med det gemensamma målet att inhämta kunskap och lära sig ett yrke.

FTC

galil3.gif galil5.gif
Foto: Anat Avital, WGCTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.