Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Jerusalem

nr3-97 s29

Jerusalem vill bygga bort bilköer

Att köra bil i och särskilt till Jerusalem under rusningstid kan vara en mardröm. Värst är infarten från Tel Avivvägen, där den breda motorvägen tar slut och möter infarten från de norra förorterna. Om nio månader kan många bilister förhoppningsvis dra en lättnadens suck. De slipper då vänta i evigheter på grönt ljus.

Ny motorväg till minne av Menachem Begin
I juni 1998, lagom till staten Israels 50-årsjubileum, ska nämligen en ny motorväg med fyra till sex filer invigas. Den blir till att börja med 5 km lång och dras från förorten Ramot i norr till Teddy stadion och det stora shoppingcentret Jerusalem Canyon i söder. Just där den korsar Tel Avivvägen blir det en planskild korsning.
Leden ska heta Menachem Begin Boulevard. Den förses redan från början med snygga arkitektdesignade ljudskärmar av betong för att inte motorbullret ska störa omgivningen. Tanken är att senare fortsätta mot flygplatsen Atarot i norr och till vägen mot Gush Etzion i söder.

Danskfödd trafikchef håller i projektet
Michael Nakmann, danskfödd chef för kommunens trafik- och vägbyggnadsavdelning, berättar för Menorah, att projektet, som kostar 200 miljoner dollar, påbörjades 1994. 200 olika entreprenörer anlitas. Byggkostnaden ligger på hälften av vad motsvarande projekt skulle kostat i exempelvis Tyskland. Norsk expertis har konstruerat övervakningssystemet bl.a. för de två tunnlarna och de tre planskilda korsningarna. Från ett kontrollrum kan trafiken snabbt styras om vid ev. olyckor. Michael Nakman räknar med 5000 fordon per timme under rusningstid.
Man kan bara hoppas att Menachem Begin Boulevard inte kommer att bli lika tilltäppt som den motorväg, Ayalon-leden, som Tel Aviv byggde för att avlasta sin innerstad.
FTC

Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.