Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod

nr 4-97 s 25

Betty, 16 år, lämnar Lettland och flyttar till Israel

Betty är en flicka från Riga i Lettland som för två år sedan med nio andra judiska barn från Baltikum tillbragde några sommarveckor på den judiska sommarkolonin Glämsta norr om Stockholm. I våras skrev hon ett brev om sitt nuvarande liv och sina framtidsplaner till Anna och Hans Kaufmann i Stockholm, som hade tagit sig an henne och hennes kamrater när de var här. Menorah har fått ta del av Bettys rörande brev och återger det här, översatt från engelska.
-Hur mår Ni? Idag slutade lektionerna i skolan lite tidigare än vanligt för att vi ska fira Purim. Så jag fick lite tid över och beslöt att skriva till Er. Rina och jag är inte längre medlemmar av elevrådet men vi var ändå lekledare för de yngre klasserna. Igår var det konsert och disco på judiska teatern. Ni vet att för två år sedan gick jag inte på disco eller på bio. Jag hade inte så många vänner. Jag tror att jag förändrats en hel del tack vare lägret som Sochnut (Jewish Agency) ordnat här. Jag var förra sommaren på deras läger. Jag tror att Ni vet vad Sochnut är. Det är en organisation som hjälper judar att flytta till Israel.........

På Sochnuts sommarläger var det många barn från vår skola. Vi hade roligt där. Sochnut har också en ungdomsklubb här. Jag känner alla och gick dit på mina lediga dagar - torsdag, fredag, lördag och söndag. Nu blir det mera sällan, eftersom min favoritledare rest till Israel och också för att jag har så många läxor nu. Jag måste klara mina examen i slutet av detta skolår.
Efter detta nionde skolår ska jag lämna Lettland och åka till Israel med Na'aleh 16-programmet (gymnasiestudier i Israel fram till studentexamen). Jag vet att jag kan klara deras test i april. Vi får också veta hur det är att leva i Israel, om armén, kibbutserna och mycket annat. Nu ska jag skriva en uppsats i judisk historia. Ingen tid för Rock 'n Roll. Jag tror jag slutar med det, min partner är hemsk. När vi skulle göra ett akrobatiskt nummer kunde han inte hålla mig för han var för svag. Jag missar många träningspass eftersom jag pluggar och besöker Sochnut. Alla säger: Plugga, plugga, plugga. Men jag hinner ändå med disco, simning och klubben. Så jag lever!
Skriv, jag saknar Er. Bye! Betty .

Hjälp Betty och många andra judiska ungdomar från Baltikum, Vitryssland och andra delar av forna Sovjetunionen att slutföra sina studier I Israel. Ge en generös gåva till Förenade Israelinsamlingen som är Jewish Agencys (Sochnuts) insamlingsorganisation. Pg 45 42 60-1. Skriv PROJEKT BETTY på talongen.


Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.