Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Keren Hayesod

4-97 sid.21

I en rosenträdgård
av Simon Griver

En reklamaffisch för alija till Israel visade ett sterilt ökenlandskap och en törnbuske med texten "vi lovar dig ingen rosenträdgård..."
Men Michael och Ella Ablin som kom till Israel 1992 från St Petersburg i Ryssland fick bokstavligt talat en rosengård. Eller för att vara riktigt noga: ett växthus med idel rosor.
De valde att tillsammans med fem andra immigrantfamiljer slå sig ner i Amnun, en bosättning som Jewish Agency anlade för tio år sedan. Från sitt nya hem i Övre Galiléen har de en fantastisk utsikt söderut över Genesarets sjö.

Michael Ablin som är en stor och kraftig karl på 30 med ett stort Rasputinskägg, är på väg att bli en riktig entreprenör, Han har ett växthus på 2000 kvm, där han odlar rosor för export till Europa och han ska just investera i ett växthus till, som blir dubbelt så stort.
Marken och grunden för växthusen har Jewish Agency tillhandahållit. Den har också gett Ablins lån och bidrag för att bygga och utrusta växthusen.
Det var under ett besök i Israel 1990 som Ablin bestämde sig för att bosätta sig högt ovanför Genesarets sjö.
–Jag hälsade på en moster och morbror som kommit till Israel för femtio år sedan och slagit sig ner i Kibbutz Geva uppe i norr. Jag förälskade mig nästan genast i tanken att jag skulle bli en pionjär i Galiléen.
–Vi hade också fått nog av att leva stadsliv, säger Ella Ablin. -Vi ville att våra barn skulle få växa upp i frisk luft ute på landet, och det här är verkligen en hälsosam miljö för våra pojkar.
Ablins andre son Daniel är 4. Han föddes när de varit i Israel tre månader. Deras äldste son är 7. Michael arbetar med rosenodlingen 14 timmar om dagen, men för Ella räcker det med 8 timmar. Hennes mamma Margarita, som emigrerade till Israel tillsammans med dem, tar hand om barnen på eftermiddagen, när de kommer hem från dagiset och skolan.
Ablins säger anpråkslöst att det inte är svårt att lära sig odla rosor, men det är tydligt att de har stor fallenhet för odlandet.
Man behöver inte bara ha gröna tummar utan det krävs mycket tekniskt kunnande för att förstå sig på det unika nyskapande ekologiska systemet som får växthuset att fungera. I Ryssland hade både Michael och Ella arbetat som elektroingenjörer.
Under vårt besök plockade och packade makarna en sändning röda rosor som skickades direkt till blomsterbörsen i Amsterdam för att säljas på Hollands gator eller rentav skickas vidare till Sverige före jul (Sverige köper årligen minst 5 miljoner rosor från Israel). Med droppbevattning och möjligheten att både värma och kyla kan växthusen i Galiléen driva fram långstjälkiga rosor på femtio dagar,vilket alltså innebär nästan åtta skördar per år.
Av de 75 familjer som bor i Amnun försörjer sig 45 på växthusodling av blommor och grönsaker.

Ur Babayit nr 25. Översättning och bearbetning Norma Wiel-Berggren

Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet



© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.