Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har läst…Odödlighetens elixir

Gabi Gleichmann

Som småbarnsförälder är det verkligen inte lätt att få varken orken eller dygnets 24 timmar att räcka till allt man vill göra. Läsa till exempel. Men ibland blir det av, och då är njutningen desto större. Gabi Gleichmanns "Odödlighetens elixir" är en tjock bok på 573 sidor. Jag njöt av varenda en.

I en sjukhussäng i Norge ligger Ari Spinoza och dör. Men innan han dör inser han att han måste slutföra en viktig uppgift; han ska föra vidare berättelserna om familjens judiska släkt som hans farbror Fernando matat honom och tvillingbrodern Sasha med sedan de var barn. Det är början på en svindlande, gripande och inte sällan dråplig historia genom Europa. En historia som tar sin början i 1100-talets Lissabon och som slutar i våra dagar, och i vårt eget grannland Norge.

Verklighet eller fiktion? I "Odödlighetens elixir" kastas läsaren tvärt mellan verkliga händelser och sagans värld, och inte sällan är det svårt att veta vad som är vad. Och det är bland annat det jag tycker så mycket om. Voltaire, kejsar Franz Josef, Stalin, Hitler, samt en mängd andra historiska personer - alla möter de vid olika tidpunkter någon ur den stornäsade judiska familjen Spinoza. I sanningens namn tappade jag bort mig ibland, i myllret av alla människor. Men berättelsen sög snabbt tag i mig igen, och jag hade svårt att sluta läsa.

Gabi Gleichmann föddes 1954 i Ungern. Som barn flyttade han till Sverige där han gjorde sig känd som skribent och litteraturkritiker. I dag delar han sin tid mellan Sverige och Norge, där han driver bokförlaget Agora. Jenny Tenenbaum, som är bokens svenska förläggare, berättar att idén till boken föddes ur en längtan hos författaren att kunna ge sina barn en historia, även om det är en fiktiv sådan. Boken inleds med en fin dedikation till de fyra sönerna.

Odödlighetens elixir är Gabi Gleichmanns debutroman och har redan blivit en stor succé. Boken är såld till 15 länder, däribland Israel. Just när den här texten skrivs, i mitten av februari, befinner sig Gabi Gleichmann i Jerusalem inför utgivningen av den hebreiska utgåvan.

Åsa FridmanTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!