Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har läst…The Founding Fathers of Zionism

av Benzion Netanyahu

Tänk att ge ut en bok som 102-åring! Historikern och professor emeritus Benzion Netanyahu (B.N.) avled för två år sedan, strax efter publiceringen av boken. Han jobbade in i det sista och sammanställde denna bok som består av hans tidigare publicerade texter om några av sionismens förgrundsgestalter. Vi får stifta närmare bekantskap med Pinsker, Herzl, Nordau, Zangwill samt Jabotinsky. Framför allt handlar boken om deras idéer, ideal och övertygelser. De var inte överens om allt, och de betonade till viss del olika saker, men de har alla spelat nyckelroller när det gäller processen fram till staten Israels grundande 1948. Det som ger boken ett extra intressant perspektiv är att fyra av texterna är skrivna innan 1948. Drömmen och visionen om Israel hade ännu inte förverkligats när B.N. skrev just dessa texter. En annan intressant aspekt är att B.N. själv under ett skede fick jobba tillsammans med Zeév Jabotinsky. Författaren var för övrigt far till Israels nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahu och boken är tillägnad Benzions sedan tidigare bortgångne son Jonathan Netanyahu.

Marcus Nilsson

Marcus Nilsson har sedan många år ett engagemang för Israel och det judiska folket. Han arbetar som läkare inom försvarsmakten specialiserad inom allmänmedicin, samt som dykläkare.


The Letters of Jonathan Netanyahu

av Jonathan Netanyahu

Det här är inte någon ny bok men du ser boken lite här och där i Israel. De flesta bokhandlare har åtminstone något exemplar av boken inne. Jonathan Netanyahu eller Yoni som han också kallades, kom för alltid att bli ihågkommen som en hjälte när han den 4 juli 1976 ledde kommandogruppen som befriade gisslan vid flygterminalen i Entebbe, Uganda. Över 100 judar och israeliska medborgare befriades i en makalös räddningsaktion som blev legendarisk när det gäller djärvhet och kreativitet. Israel hade fritagit gisslan på ett annat lands territorium och det hela väckte stor internationell uppmärksamhet och respekt. Endast en i kommandostyrkan dog; dess ledare Yoni.

Yoni var speciell på flera sätt. Han var på samma gång både en krigarsjäl och filosof. Han skrev brev till sina nära och kära så fort han hade lite tid över. Hans yngre bröder Benjamin (Israels premiärminister) och Iddo (röntgenläkare) samlade efter Yoni´s bortgång ihop över 330 brev skrivna av Yoni mellan 17 och 30 års ålder. En stor del av dessa finns med i boken men det finns även några förklarande kommentarer av hans bröder. Det är fascinerande att få del av Yoni´s tankar, funderingar och erfarenheter under åren 1963-1976, när flera avgörande händelser utspelade sig i Israel och dess närområde. Vi får även ta del av hans saknad efter Israel när han under ett par kortare perioder studerade i USA. Han älskade verkligen Israel helhjärtat samtidigt som han mot slutet mer och mer uttryckte besvikelse över de ständigt återkommande krigen och konflikterna. Yoni´s livsöde fortsätter att fascinera och hans mod fungerar alltjämt som förebild.

Marcus NilssonTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!