Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har läst…En bok om Ingmar Karlssons Bruden är vacker men har redan en man

Eli Göndör (red), med förord av Peter Luthersson och slutord av Nathan Shachar

"Till denna djupt inflammerade debatt om sionismen har Ingmar Karlsson med "Bruden är vacker men har redan en man" gett ett gediget och välbalanserat bidrag."

Så formulerade sig Per Jönsson i en recension i DN för ca 1 1/2 år sedan, då Ingmar Karlssons bok kom ut.

Andra recensenter anade att boken skulle bli ett standardverk, att den var insiktsfull, analytisk och nyanserad.

Men Ingmar Karlsson är ingen expert vare sig på sionismen, Israel eller Mellanöstern. Han kan kallas Mellanösternkännare, men sådana har vi många av i Sverige och det är knappast någon kvalitetsstämpel.

Kritiken och debatten lät heller inte vänta på sig. Bland dem som lade ner ett stort arbete på att kontrollera fakta och bemöta Karlssons bok fanns Torbjörn Jerlerup, med sin blogg Frihetssmedjan, och Eli Göndör, men även många andra.

Det visade sig snart att den faktagranskare - den välkände docenten i statsvetenskap, Sune Persson - som förlaget Wahlström & Widstrand hade anlitat, kom fram till att Karlssons bok hade allvarliga brister. Något som förlaget dock inte brydde sig om. Faktum är att man inte ens reagerade eller svarade på Perssons kritik, utan gav ut boken ändå.

Perssons allvarligaste kritik bestod i att Karlsson, trots ett rikligt antal citat, inte hade en enda fotnot i boken. Läsaren kunde alltså inte veta att Karlsson citerat korrekt, vilket det sedermera visade sig att han faktiskt inte gjort. En annan viktig invändning var att Karlsson valde att ha med ett kapitel om Gamla Testamentet i boken. Av vilken anledning kan man spekulera i, men Karlsson är inte heller någon teolog eller expert på GT så det är svårt att se värdet.

Denna bok om boken, så att säga, ger en intressant inblick i hur den sakliga och kunniga granskningen av denna s k fackbok gick till. Några saker är roligare än andra. Som då Torbjörn Jerlerup påvisar ett falskt citat i boken och förlaget försvarar sig med att man inte bör nagelfara enskilda citat utan se till helheten. Menar man att falska citat ska accepteras? Eller då Karlsson harmset försvarar sig mot Nathan Shachar med att han minsann har fått två hedersdoktorat och en jetong i guld! Göran Rosenbergs skickliga kritik på Bokmässan 2012, som Karlsson inte hade något försvar emot, är också en höjdare, för min egen del.

Köp boken! Du kan beställa den hos oss på Förenade Israelinsamlingen, priset är 120 kr inkl pack och porto. Beställ genom att betala in summan på vårt pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!