Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har läst…Saving Israel
- How the Jewish people can win a war that may never end
av Daniel Gordis

Det är lika bra att säga det med en gång; det här är en av de bästa böcker du kan läsa om Israel! Daniel Gordis flyttade med sin familj från USA till Israel för 15 år sedan och har bott där sedan dess. Han har skrivit ett flertal böcker som fått mycket fina recensioner och han har även skrivit för New York Times och Jerusalem Post. Saving Israel vann National Jewish Book Award när boken kom ut år 2009.

Gordis kombinerar i boken ett globalt judiskt perspektiv med personliga erfarenheter hämtade direkt ur den israeliska vardagen. Han ställer högst relevanta frågor som exempelvis: Vart är Israel på väg? Var tog den passionerade sionismen vägen? Förstår den unga generationen judar och israeler syftet och uppdraget som staten Israel har, eller ska Israel bara försöka bli ett miniatyr-USA? Varför står Israel så ensamt? Hur ska man komma tillrätta med att så många av de israeliska araberna stödjer Israels fiender? Gordis besvarar frågor som dessa på ett modigt och klarsynt sätt samtidigt som tonen är innerlig och ödmjuk.

Att Israel inte är och inte kan vara som vilket annat land som helst kan för en del vara svårt att acceptera. Därför är det av största vikt att förstå Israels unika syfte och betydelse. Den insikten är helt nödvändig för att kunna uthärda och stå emot de attacker och hot om utplånande som Israel utsätts för. Sorgligt nog har det visat sig att Israel inte kan räkna med militärt stöd från andra länder när Israel drabbas av krig. Enligt Gordis har Israel därför inget annat val än att bestämma sig för att man är här för att stanna. Det finns bara en judisk stat i världen och den är värd att försvara.

Boken Saving Israel har till stora delar drag av "wake-up call" över sig och det gör den till en oerhört intressant och tänkvärd bok. Jag skulle verkligen önska att alla läste den! Marcus Nilsson

Marcus Nilsson

Marcus Nilsson har sedan många år ett engagemang för Israel och det judiska folket. Han arbetar som läkare inom Försvarsmakten specialiserad inom allmänmedicin samt dykläkare.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!