Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har läst…Judarna har vapen
av Artur Szulc, Norstedts förlag

Många har genom åren ställt frågan: hur kunde judarna låta sig föras till döden under Förintelsen? Varför gjorde man inte motstånd? Enbart dessa frågor gör att bilden av judarna blir fördomsfull. Dessutom är de felställda, för inte var judarna mer passiva än andra offer, eller vad andra offer skulle vara i samma situation.

Kanske räcker dessa invändningar för att motivera förtjänsterna med boken "Judarna har vapen" av Artur Szulc. Upproret i Warszawa-gettot, i den mån gemene man känner till det, brukar vara det undantag som refereras till avseende judiskt motstånd. Som läsare av boken fördjupas detta och du får klart för dig att det inte riktigt är så enkelt.

Boken kommer ut närmast exakt 70 år efter att upproret i gettot ägde rum. Szulc beskriver de två judiska motståndsgrupperna i gettot, Judiska kamporganisationen och Judiska militära unionen, och hur de faktiskt lyckades driva ut tyskarna ur gettot. Det var första gången under kriget som tyskarna mötte militärt motstånd och tvingades retirera i en stad de ockuperat. Betänk under vilka omständigheter de judiska grupperna kämpade, under ett enormt både fysiskt och psykiskt lidande, och upproret blir närmast obegripligt.

Nu trodde ju aldrig de judiska grupperna att de skulle kunna besegra tyskarna eller befria judarna i gettot. Det var en kamp för människovärdet, för rätten att dö som fria människor i kamp och för att visa omvärlden att motstånd var möjligt.

Artur Szulc skriver lättillgängligt om judiskt liv i Warszawa före ockupationen, om livet i gettot och hur kampen mot övermakten såg ut. Det är den första boken på svenska där hela detta skeende finns beskrivet, Szulc har samlat material från en mängd olika källor och ger en delvis ny bild av hur det judiska motståndet såg ut. Jag kan varmt rekommendera den!

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!