Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har läst…Bäste herrn, låt mig få leva: en överlevnadsberättelse

av Max Safir , XP Media

Max Safir har gett ut en bok om sina umbäranden under Förintelsen. Max, som i många år har levt med sina minnen, liksom många andra överlevande. Max, som i många år berättat om sina upplevelser, så att inte minnena ska glömmas bort med honom. Det var på tiden.

Boken består av tre delar; Barndomen, Krigsåren och Efter befrielsen, naturligtvis med tyngdpunkten på de mörka åren. Boken är frukten av ett samarbete med frilansjournalisten Ewa Wymark och arbetet började med intervjuer redan hösten 2004. Man kan nog dra slutsatsen att utan Ewas insatser hade det aldrig blivit någon bok. Hon har gjort ett utmärkt arbete, i att locka fram det väsentliga från Max och uttrycka hans berättelse så fint med ett enkelt och rakt språk.

Max föddes i Bodzentyn, en liten stad i södra Polen. Han vet inte när han föddes, det finns inget födelsebevis eller någon som kan berätta. Men han var väldigt ung när kriget började och är troligen född i slutet av 1920-talet. Därför är just de skarpa minnesbilder Max har, även från sin tidiga barndom, bland det som fängslar mig mest. Jag undrar det jag brukar undra när jag läser dessa skildringar: hur man kan minnas och ändå leva vidare, i världen efter Förintelsen, utan att mista förståndet?

Det finns många böcker om Förintelsen skrivna av överlevande. Är denna bok annorlunda än de andra? Varför ska man läsa den? Mina svar är ja, och för att den ger något nytt åt en viss målgrupp. Boken är naturligtvis annorlunda genom att alla överlevande har sin egen personliga historia att berätta, men också genom den fördjupning och de underlag som finns med. Foton, kartor, och olika förklaringar i form av noter gör boken tydlig även för den som inte är så insatt i Förintelsen eller judiskt liv. Därför är boken lämplig för t ex skolungdom och det är den främsta målgruppen, tycker jag.

Vi ser i dag antisemitism och främlingsfientlighet växa världen över, även i Sverige. Här kan Max Safirs berättelse göra skillnad, och jag hoppas boken sprids bland de många som fortfarande inte förstår vad Förintelsen var och hur den drabbade det judiska folket.

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!