Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har läst…Svaret finns i Israel

Var finns lösningen på Europas dåliga ekonomi? Ett svar är: i Israel. Det är en av slutsatserna i Start-Up Nation: The story of Israel´s Economic Miracle (2009). Boken är skriven av Dan Senor och Saul Singer och har blivit en bästsäljare.
Av Ingrid Lomfors

I New York Times hyllas boken Start-Up Nation för sitt överraskande innehåll. Hur är det möjligt att ett litet invandrarland som saknar naturtillgångar och ständigt befinner sig i krig kan uppvisa en av världens högsta ekonomiska tillväxter? Kanske är det just dessa omständigheter som tvingat israelen att tänka i nya banor och våga ta risker? Dessa egenskaper har hur som helst gjort landet världsledande i andelen innovationer och nystartade företag.

Den livliga företagsamheten finns framför allt inom hightech- och medicinindustrin. Enligt författarna är antalet israeliska företag listade på NASDAQ fler än vad Europa, Korea, Japan, Singapore, Kina och Indien kan uppvisa tillsammans! De två senaste åren 2010-2011, när andra västländers ekonomi befann sig i den värsta regressionen sedan 1920-talet, växte i stället Israels ekonomi med över fem procent. Den påtagligt snabba förändringen syns inte minst i det industriella landskapet. Där det tidigare låg apelsinlundar och verkstadsindustrier skjuter nu glashusen i höjden. Tel Avivs nya skyline sträcker sig långt utanför centrum. Den går under namnet Silicon Wadi, med anspelning på Silicon Valley i Kalifornien.

Vad som gör framgången än mer anmärkningsvärd är landets sammansatta och relativt ringa befolkning. Av landets 7,8 miljoner invånare är majoriteten första eller andra generationsinvandrare. Ändå, eller kanske just därför, har israelerna lyckats starta fler nya företag än betydligt större och mer homogena industriländer som Kanada, Japan och Storbritannien. En skillnad, menar författarna, är att nyföretagare i andra länder lägger ner mycket tid och omsorg i planering. Israelen däremot, är mer riskbenägen och otålig. "When an Israeli entrepreneur has a business idea, he will start it that week".

Ett liberalt regelverk gynnar förstås ny företagsamhet, samtidigt som det bidrar till en smidig integration av invandrare. Bland de nya entreprenörerna finns lika många invandrare som infödda israeler. Det ekonomiska undret Israel har mycket att lära andra länder, sammanfattar Dan Senor och Saul Singer.

Samtidigt som den israeliska ekonomin slår nya rekord har landet börjat skära i den sociala välfärden. Ett viktigt kunskapstillägg till boken är därför de senaste rapporterna från det internationella organet Organisationen för ekonomiskt samarbete (OECD). En OECD rapport från 2010 visar att Israel har högst fattigdom av alla OECD länder. Inkomstskillnaderna ökar, liksom sociala orättvisor i dess spår. Men i ett land fullt av kreativa människor har därför en ny spirande proteströrelse vuxit sig stark. "Tältrörelsen" som startade förra sommaren i Tel Aviv och fick närmare en halv miljon israeler att demonstrera mot bland annat höjda bostadshyror, gav inspiration till protester över världen. Occupy Wall Street rörelsen i USA är ett exempel.

Boken visar med all tydlighet framgången i den ekonomiska tillväxten i Israel. Och det är en imponerande berättelse. Jag hade dock önskat att författarna gått ett steg längre och även tittat på relationen mellan ekonomi och allmän social välfärd. Då hade bilden av Israel blir mer sammansatt men också mer intressant, inte minst med tanke på effekterna av den israeliska proteströrelse vi nu ser sprida sig över världen. Men en sak har de alldeles rätt i, författarna Senor och Singer: Israel är ingen stat i vanlig bemärkelse, Israel är lika mycket en mentalitet.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!