Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har läst…Inte med oss
En biografi om Leonie och Walter Frankenstein
Atlantis bokförlag

Den sanna berättelsen om den judiska familjen Frankensteins öden i det nazistiska Tyskland - hur de undkom koncentrationsläger, gick under jord utan pengar eller identitetshandlingar tills de slog sig ned i Israel och senare i Sverige för att skapa ett nytt liv.

"Inte med oss" är en osannolik men sann berättelse om en judisk familjs öde i Nazityskland. Leonie och Walter Frankenstein valde att gå under jord när de 1943 skulle deporteras till koncentrationsläger. Därefter befann de sig på flykt, från gömställe till gömställe, utan identitetshandlingar och utan pengar. Med hjälp av sitt eget mod och andra människors solidaritet överlevde de och deras två nyfödda söner den nazistiska terrorn.

Efter kriget lämnade familjen Tyskland för att skapa sig ett liv i Israel. De initiala svårigheterna var betydande, och Walter Frankenstein internerades under nästan två år av den brittiska mandatmakten. Sedan upplevde man självständighetskriget 1948 och deltog i uppbyggnaden av den unga judiska staten. I mitten av 1950-talet valde familjen Frankenstein att emigrera till Stockholm. I dag bor Walter Frankenstein i Stockholm.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!