Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har läst…Tre apor

Av Stephan Mendel-Enk, bokförlaget Atlas

Jag läste, när jag satt en morgon på t-banan, en recension över en medpassagerares axel. En recension som hyllade en bok med titeln Tre apor. Titeln väcker frågor - vad kan en bok som bär en sådan titel månne handla om? Sagt och gjort skaffade jag mig boken och läste den från pärm till pärm.

Boken innehåller en uppsjö udda karaktärer och beskrivs i större och mindre detaljrikedom av berättarrösten och protagonisten Jacob. Berättelsen kan för den oinsatte tyckas aningen banal men för den med någorlunda kunskaper i det judiska får man sig flera skratt, nickar igenkännande och eventuellt trillar en och annan tår nedför kinden. Historien är personlig och mellan de korta, enkla meningarna finns mycken känsla som vill ut. Ut till läsaren.

Däri ligger Mendel-Enks största styrka. Hans meningsbyggnad och skickligheten i att på fåtalet ord ändå lyckas bygga en rik berättelse.

Jag smålog åt problemet med Dumleklubbor. Är de att betrakta som koscher eller ej? För att inte tala om att titta på schlagerfestivalen på tv, där Sveriges noll poäng till det israeliska bidraget betraktas som ett akut utslag av antisemitism. Det är som bekant ohyggligt svårt att hålla balansen när man leker fram allvaret vilket Mendel-Enk emellanåt gör.

Mendel-Enk hanterar suveränt sina uttryck, och vet att ett kommatecken eller en drastisk synonym på rätt ställe kan göra hela skillnaden mellan ett förstrött småleende och just ett trefaldigt apgarv.

Jessica Tranlander, litteraturvetareTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!