Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har läst…Det svenska undantaget

För de svenska Israelvänner som följde den europeiska rapporteringen från kriget mellan Libanon och Israel förra sommaren kändes den svenska vinklingen av kriget väldigt ensidig. Men var det verkligen så? Ulf Öfverberg, politisk skribent och engagerad i Mellanösternfrågan har valt att fördjupa sig i den svenska rapporteringen av Libanonkriget. Nu kommer hans slutsatser i skriften "I kölvattnet av Libanonkriget".
Av Margarete Nudel

Debatten och samtalet krig Israel och Mellanösternkonfliken förs oftast på minerad mark. Sedan decennier tillbaka är dialogen smittad av gamla meningsskiljaktigheter och de som följt debatten vet oftast redan på förhand hur dialogen kommer att gå. Landet Israel är på förhand utsett att vara syndabocken.

- Min skrift är ett debattinlägg om bilden av, eller snarare bilderna av, konflikten 2006 och den debatt som följde därefter. Skriften, som jag gjort på uppdrag av Svensk Israel-Information, visar att den bild som svensk media förmedlade till sina läsare gav en mer negativ Israelbild än den bild som gavs i många av Europas medier, säger Ulf Öfverberg.

Han hävdar att Sverige har en märklig benägenhet att vara både provinsiell och ensidig i sin negativa, selektiva Israelkritik:

- Det finns många länder i Europa vid sidan av Sverige som också är starkt kritiska i sin hållning till Israel, ibland än mer kritiska än vad Sverige är. Men skillnaden mellan dem och oss är att Sverige oftast inte förmedlar den andra sidans perspektiv. De svenska läsarna och tittarna ges inte samma möjlighet att få en sammansatt bild av landet Israel och den konflikt Israel är engagerat i. Detta är det svenska undantaget, och det är både tragiskt och pinsamt.

Ulf Öfverberg tar upp den amerikanske vänsterintellektuelle författaren Paul Bermans bok "Power and the Idealist" i vilken han beskriver hur 1960- och 70-talens vänsterpersoner utvecklats från att kasta gatstenar under 1968-revolten till att bli radikala liberaler som strider för mänskliga rättigheter och demokrati samtidigt som de arbetar mot förtryck.

- Denna europeiska "vänsterrörelse" är inte längre emot EU eller inte nödvändigtvis längre anti-amerikansk. De har omvandlats, utvecklats och valt en demokratisk väg. Ett exempel på det är bland annat Tysklands Joschka Fischer.

Men de svenska vänsterpartierna och dess debattörer verkar fortfarande stå kvar och stampa på samma ställe och på samma sätt som de gjorde för 30 år sedan. För dem har tiden stått still. Tydligast märks detta i synen på Israel och konflikter där Israel är inblandade, anser Ulf Öfverberg.

- Den svenska vänstern må ha blivit demokratisk och delar av den är till och med för EU men rörelsen tycks ändå till stora delar fortfarande sakna insikten om totalitarismens faror och det hot den politiska islamismen är mot alla öppna samhällen.

Och det är just avsaknaden om insikt som skiljer oss från de övriga européerna. Hade vi haft insikt så skulle kritiken nog inte ha varit som starkast mot USA eller mot Israel, kritiken hade istället riktats mot förtrycket i Iran, mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter eller mot den totala avsaknaden av respekt för mänskliga rättigheter i arabvärlden. - Den svenska vänstern bekräftar det svenska undantaget. Ta till exempel Per Wirtén och Per Wästberg. De ser inte likheten mellan den totalitära islamismen hos Hamas med den som finns i Iran eller Al Quaida. Andreas Malm visar på en notorisk avsky för Israel. I en artikel i Expressen den 11 augusti kallar han Israels krig i Libanon för "etnisk rensning" och att "en seger för Hizbollah producerar det mest önskvärda resultatet", dvs. förinta Israel.

I Ulf Öfverbergs skrift blir det tydligt att svensk debatt saknar många perspektiv. Flera överblickar tas upp i den europeiska diskussionen men finns överhuvudtaget inte med i den debatt som fördes i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen.

Är du intresserad av att skaffa dig ett eget exemplar av Ulf Öfverbergs skrift? Kontakta Svensk Israel-Information på 08-666 01 80 eller epost:info@si-info.org.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!