Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har läst…Den befriade bruden
Av Abraham B Yehoshua
Brombergs förlag

Varför - den viktiga frågan!

Jochanan Rivlin och hans hustru Hagit lever ett lyckligt liv i Haifa, där Jochanan är professor vid universitetet - liksom författaren. Hustrun Hagit är klok domare och mycket ömt skildrad. De har två söner. Tsakhi, den yngre, lever ett hårt militärliv, medan den äldre, Ofer, lever ensam och olycklig i Paris efter skilsmässan från Galia, som han älskade så varmt. Men varför skildes de? Detta är frågan som aldrig lämnar Jochanan Rivlin och som han ständigt på olika sätt försöker få besvarad. Hans hustru varnar honom. Låt Ofer leva sitt eget liv och gräv inte ständigt i frågan. Men Rivlin kan inte släppa den. Han är besatt av den och kan inte stå ut med ett obesvarat varför.

Detta är ledmotivet i boken. På dess 546 sidor, i hårt tempo, lyckas författaren skildra förhållandet mellan judar och araber på ett ömsint sätt, en skildring som samtidigt är komisk och tragisk. Läsaren får också uppleva universitetslivet med dess olika krav och tillkortakommanden. En av Rivlins studenter är den unga arabiskan Samaher, som bjuder sin lärare och hans hustru till sitt bröllop i den lilla byn El-Mansura. Samahers vidare öde, ett olyckligt äktenskap, skildras parallellt med Rivlins sökande efter svaret varför sonens äktenskap misslyckades.

Abraham Yehoshoa räknas som en av Israels stora författare. Hans romaner är fantastisk läsning som dock ställer vissa krav på läsaren. Inte alltid delar man författarens politiska åsikter som det dock är intressant att ta del av. Fyra av hans romaner finns redan översatta till svenska: Älskaren, Sen skilsmässa, De fem årstiderna och Herr Mani.

Den senaste boken"Den befriade bruden", i utsökt översättning av Caj Lundgren, är svår att lägga från sig. Den ger en läsupplevelse som få! Vilken lämplig presentbok till Chanucka och jul!

Birgit BlidemanTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!