Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Menorah har läst…En tretvinnad tråd

AV Morton Narrowe, Albert Bonniers Förlag

De flesta medlemmar i Stockholms judiska församling har på ett eller annat sätt haft kontakt med rabbinen Morton Narrowe. Därför var det med stort intresse jag satte mig ner för att läsa hans självbiografi och få veta lite mer om privatpersonen Morton och det som har format honom. Boken är personlig, och läsaren får ta stor del av hans rika liv.

Första delen handlar om Mortons uppväxt i USA, hans studier och hans familj. Morton kommer från en traditionell, inte speciellt religiös, judisk familj. Fotboll och basket lockar mer än judiska studier. Ett möte med en ortodox jude gör dock att han börjar tänka om och så småningom även studera vid det ortodoxa Yeshiva University i New York. Ganska snart inser han att detta inte är den rätta vägen och flyttar till JTS - Jewish Theological Seminary, en konservativ skola där tanken att förändra inte är främmande.

1965 anländer Morton tillsammans med sin familj till Stockholm och får ganska direkt ta över den då kluvna församlingen. Hans mål blir att skapa en fungerande enhetsförsamling där alla medlemmar ska kunna leva i samförstånd och respektera varandra. I boken får vi följa hans arbete, tankar och tvivel hela vägen fram till pensioneringen.

Genom hela boken får läsaren små privata guldkorn som tydliggör bilden av Morton; det är lätt att föreställa sig scenen när han träffar sina blivande svärföräldrar första gången, när han blir utvisad från fotbollsplanen när sonen Davids Makkabi inte blir rättvist bedömda i St: Erikscupen eller anekdoten om adventsljusstaken i form av en get. Mest tankar väcker dock hans besvikelse över det stora misslyckandet; att han inte lyckats fostra någon svensk efterträdare till honom som rabbin. Alla Mortons elever har nämligen blivit ortodoxa rabbiner. Margarete NudelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.