Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Menorah har läst…Bortom beit
Av Jackie Jakubowski
Atlantis Bokförlag

Fem år efter att Jackie Jakubowski gav ut "Ljudet av alef" - alef är den första bokstaven i det hebreiska alfabetet - kommer nu "Bortom beit". Beit är den andra bokstaven i alfabetet och har det numeriska värdet två. Beit är också den första bokstaven i Bibeln, något som sysselsatt många rabbiner; Varför börjar Bibeln, vår heliga skrift, med den andra hebreiska bokstaven och inte den första? Tankar kring detta avhandlar Jakubowski i inledningen till boken.

"Bortom beit" består av delarna "Bortom skapelsen", "Vägledning", "Abrahams barn" och "Amchu" ("mitt folk" på jiddisch). Delarna innehåller upp till elva essäer som behandlar väldigt skilda ämnen - eller vad sägs om rubriker som "I väntan på Messias", "Ingenting spelar roll" och "Att skapa världen och att sy ett par byxor"?

Jakubowski är en utmärkt skribent och han har en förmåga att skriva kunnigt om väldigt olika ämnen. Det är ovanligt och en väldigt fin kvalitet. Han skriver utlämnande om personliga erfarenheter, men också med stort djup i religiösa och filosofiska frågor. Den spännande blandningen av essäer, där du i så gott som varje text finner en koppling till den judiska traditionen, är det mest intressanta med boken.

Jakubowskis essäer ger mig nya tankar och aha-upplevelser och det är alltid ett gott betyg på en bok. Jag är ganska säker på att det även skulle gälla de flesta av Menorahs läsare.

Ulf Cahn

Ninas resa
Av Lena Einhorn
Prisma förlag

Varje jude som överlevde Förintelsen är ett unikum och har en alldeles egen historia. Så också Nina Einhorn, född Rajmic.

Hennes dotter, Lena Einhorn, har skrivit en bok, vilken oerhört levande förmedlar en judisk familjs öde i Amerika och Polen under nazitiden.

Nina och hennes mor Fanny åkte till Amerika 1938, men Nina ville hem och trots sin ringa ålder blev det så att Nina fick bestämma och mamma Fanny och Nina åkte tillbaka till Polen…

Lena har intervjuat sin mamma Nina och av detta åstadkommit en verklighetstrogen, stundtals nästan olidligt spännande skildring av familjen Rajmics öden.

Den mer filosofiskt lagde fadern Artur, den oerhört handlingskraftiga modern Fanny, den oförvägne storebrodern Rudolf, som utan tvekan och med risk för sitt eget liv, räddar sin mor och syster undan tyskarnas fångtransport och sist, men inte minst, bokens huvudperson Nina….

En tonåring med en oerhörd styrka och ett oerhört stort inflytande över sin familj, en tonåring, som tar på sig ett stort ansvar för sig själv och de sina och som förmår se livets glädjeämnen även om de stundtals är svåra att upptäcka. En Nina fast besluten att överleva och förvissad om att det kommer att gå.

För oss som mycket senare lärde känna Nina, inte minst som kraftfull ordförande för Förenade Israelinsamlingen, är det med ett igenkännande vi läser om den positiva, viljestarka tonåringen och med saknad tvingas vi konstatera att Nina inte finns kvar bland oss för att själv kunna kommentera dottern Lenas bok.

En sak vet jag, Nina skulle ha varit oerhört stolt och uppriktigt glad över denna skildring av sin resa.

Boken kan varmt rekommenderas som ett dokument över en överlevandes egen historia skickligt nedtecknad av dottern Lena.

Regina Rodau
Ordförande Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.