Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Menorah har läst…"Det är demokratin, dumbom!" av Per Ahlmark

Per Ahlmarks senaste bok har rönt mycket intresse. Det borde den egentligen inte, eftersom den följer den linje Ahlmark haft i många år, nämligen att den enda vägen framåt i världen är att samtliga stater utvecklas till liberala demokratier. Detta kan tyckas självklart för de flesta av oss, och det är därför märkligt att Ahlmarks argumentation och slutsatser alltid väcker sådan uppmärksamhet. De borde vara självklara.

Nu är tyvärr inte Ahlmarks idéer självklara i politikens eller mediernas värld. I stora delar av världen råder ju inte demokrati, och inte heller ställer världssamfundet krav på att saker ska förändras i den riktningen. Därför är Ahlmark, som alltid, viktig som en blandning av ständig påminnelse om demokratins överlägsenhet och som moraliskt samvete.

Boken består, förutom en samling av 63 kolumner i DN, av sju essäer. Ahlmark behandlar bland annat demokrati och diktatur, antisemitism, Europas förbindelser med arabvärlden, och den dödskult som frodas i islamistiska miljöer. Bland det mest intressanta är hans uppgörelse med FN och dess generalsekreterare, Kofi Annan, som han betraktar som medskyldig till folkmordet i Rwanda 1994. Annan var då biträdande generalsekreterare och chef för FN: s fredsbevarande operationer. Ahlmarks resonemang är oerhört graverande för Annan.

Naturligtvis står Irak och arabvärlden i centrum i boken. Ahlmark påpekar det uppenbara; att Saddam fortfarande hade varit vid makten i dag om inte USA lett en allians för att göra sig av med honom. Irak hade varit en diktatur med ett folk utan hopp. Nu finns åtminstone chansen till demokrati och möjligheten för ett folk att styra sin egen framtid. Tänk om fler länder, främst i arabvärlden, skulle få denna chans.

Denna bok är absolut något för dig som vill ha Ahlmarks kolumner samlade, och som vill ha fakta och argumentation när diskussionens vågor om demokrati och diktatur främst i arabvärlden går höga.

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.