Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Menorah har läst…Mota Moses i grind
Av Göran Blomberg - Hillelförlaget Ca pris 240:-
Den Allmänna säkerhetstjänsten (föregångare till dagens SÄPO) använde under krigsåren sig flitigt av uppångningsapparater för brevöppning för att spionera på sina egna medborgare. Som mest avlönades cirka 400 personer och cirka 50 miljoner postförsändelser granskades mellan åren 1940 - 45.

Boken granskar de tyska försöken att arisera (nazifiera) svenskt näringsliv och den tystnad detta kapitel i svensk nutidshistoria omgärdats av.
Beställ ditt eget exemplar direkt från Hillelförlaget 08-663 38 66.


Ett judiskt Europa
Kring uppkomsten av en modern arkitektur 1830 - 1930
Av Fredrik Bedoire - Carlsson Bokförlag Ca-pris 437:-

Boken är en bred kulturhistorisk skildring av framgångsrika judiska företagare i ett allt mer industrialiserat Europa, från gettots upplösning och frihetsrörelsen 1848 till Hitlers maktövertagande i Tyskland. Husen den skildrar ger oss nya kunskaper om det Europa vi lever i, men också om ett Europa som aldrig går att återskapa.


Vykort från det heliga landet 1890 - 1940
Av David Fischer - Atlantis Bokförlag Ca-pris 280:-
Efter Parisutställningen 1889 blev det populärt att skicka och samla vykort i Europa. Det startades föreningar för samlare som i sina album lagrade vykort från alla världens hörn. Bibliska motiv blev särskilt populära och spreds i serier om hundratusentals i den kristna världen. De 37 svenskar som utvandrade från Nås i Dalarna 1896 började tillverka vykort som sedermera spreds över hela världen. Via vykort får läsaren en inblick i Dalakolonis liv och Det heliga landets historia.


Templets sten föll på Föreningsgatan - Malmö Synagoga 100 år
Av Claes Fürstenberg och Jan Mark - Malmö Museer Ca-pris 150:-
Malmö Museer står bakom denna hyllning av stadens synagoga som fyllde 100 år i september 2003. Men boken är mer än en presentation av en tegelbyggnad. Den inleds med judarnas historia i Malmö, därefter ligger fokus på synagogans andliga och privata betydelse för judiskt liv igår, idag och imorgon. Fotografen Merja Diaz starka bilder skildrar tre generationer judiska Malmöbor.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.