Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

I bokhyllanEn annan
Imre Kertész - Norstedts Förlag. Cirkapris 246:-
En annan kan läsas som en fortsättning på Kertész Galärdagbok. Här reflekterar författaren över upplevelser från det nittiotal som för honom innebar en andra födelse som författare i mötet med en större publik. Kertész har svårt att ta till sig att den framgångsrike författaren är samma person som den marginaliserade överlevaren. Han skildrar detta i resebilder, i minnen av barndom och i insprängda små berättelser.


Heja Judarna!
Mattias Grosin - Hillelförlaget. Cirkapris 265:-
Heja Judarna! är historien om Idrottsklubben Makkabi, Stockholms första idrottsklubb grundad av och för en etnisk minoritet. Klubben firade sitt 70 års jubileum under hösten och boken tecknar svensk-judisk idrottshistoria fylld av både fram- och motgångar, där idrottsliga händelser varvas med världshändelser som på ett eller annat sätt påverkat den lilla men livfulla idrottsklubben Makkabis historia.
Köp boken direkt från Hillelförlaget. 08-663 38 66.


Jerusalem i kulturens och religionens spegel
Semy Kahan - Brutus Östlings Förlag.
Journalisten/författaren Semy Kahan som flyttade från Finland till Israel för 40 år sedan har skrivit en bok om Jerusalem. Han bjuder läsaren på upptäcktsfärd till "den heliga staden" där tre världsreligioner möts. Jerusalem har under årtusendena ödelagts av krig och jordbävningar men har alltid rest sig ur ruinerna och behållit sin ställning som "universums medelpunkt". Boken skildrar även Jerusalem-syndromet som drabbar en del turister eller pilgrimer som får påstådda eller verkliga religiösa uppenbarelser. Den besökande personen tror sig vara en av de bibliska profeterna, Moses eller Jesus. Jerusalem-syndromet drabbar ett hundratal turister årligen.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.