Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

I bokhyllanBig Klezmer Fake Book
Tara Publications - Velvel Pasternak. Cirkapris 250:-

Den största samlingen klezmerlåtar och noter samlade i en bok. Det finns fler än 175 stycken; bröllopssånger, danser, jiddisch, melodislingor och ackord.

Boken kan beställas via Internet på www.jewishmusic.com


Allt är upplyst
Jonathan Safran Foer - Norstedts Förlag. Cirkapris 249:-

En 20 årig ukrainare får i uppdrag att vara översättare år en ung amerikan som kommit till Lvov med ett gulnat fotografi i handen för att söka efter byn Trachimbrod och den kvinna som räddade hans morfar från nazisterna. Tillsammans reser de runt på jakt efter det förflutna. Parallellt löper berättelsen om Trachimbrod som tar sin börjar 1791 då byn får sitt namn och slutar 1941 då nazisterna gör slut på allt och alla.

Allt är upplyst är Jonathan Safran Foers debutroman och kom ut i USA våren 2002. Deh blev en stor kritikerframgång.


Vänstern och Tyranniet - det galna kvartsseklet
Per Ahlmark - Timbro Förlag. Cirkapris 87 :-

Hur kommer det sig att händelser som Irakkriget och attackerna den 11 september framkallar nya vågor av antiamerikanism? Svaret finns kanske i analysen i boken som utlöste 1990-talets hetaste ideologiska debatt: Vänstern och Tyranniet - Det galna kvartsseklet av Per Ahlmark (Timbro 1994). När boken nu kommer ut på nytt gör Ahlmark inga ändringar i den. "Texten står sig", skriver han i det nya förordet.

Det kan vara svårt att förstå dagens svenska utrikesdebatt utan att först ha lärt sig medlöperiets historia. Vänstern och Tyranniet visar hur ledande svenska politiker och skribenter i mer än 25 år skönmålat förtryckare och diktaturer runt om i världen.

- Anti-amerikanismen i Europa har aldrig varit större än före Irakkriget 2003 och försöken att dölja mördandet i en totalitär diktatur var intensiva i debatten om Saddam Husseins regim. Svenska medlöpare avslöjar sig när de skönmålar eller döljer regimer och idéer som hotar demokratin när internationell terrorism och islamsk fundamentalism diskuteras, påpekar Per Ahlmark.

Ahlmark belyser medlöperiet och visar hur motviljan mot västvärlden, USA och Israel har dominerat socialisternas tänkande. Från den utgångspunkten granskas en rad ledande debattörer; PO Enquist, Jan Guillou, Anders Ehnmark, Sverker Åström, Pierre Schori, Sten Andersson, Jan Myrdal, Olof Lagercrantz, Olof Palme och andra.

Per Ahlmarks beskrivning av det svenska idéklimatet fortsätter att uppröra och upplysa. För en ny generation läsare kommer Vänstern och Tyranniet att ge en inblick i en mörk epok i den svenska debatten.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.