Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

I bokhyllanDe glömmer det aldrig
Forum för Levande Historia

Boken är en sammanfattning av ett dokumentationsprojekt vid Kommittén för Levande Historia. I projektet har ett hundratal personer intervjuats med målsättningen att med hjälp av deras berättelser om sina minnen beskriva att Förintelsen även var en svensk angelägenhet.

Förhoppningen är att boken ska göra läsaren nyfiken på att söka sig vidare i Forum för Levande Historias arkiv eller utifrån andra källor reflektera över vad som kan främja demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter.

Boken kommer att finnas tillgänglig från och med 1 juni. För mer information se www.levandehistoria.org


Judisk visdom
Allef Bok - I översättning och bearbetning av Sigvard Feldbaum,
Cirkapris 95:-

Boken är en samling judiska visdomsord vackert illustrerade efter silhuettklipp av den israeliske konstnären Yehoshua Grossblad. Det finns exempel på drastiska talesätt, tankar om människan, om kärlek, om vishet och dårskap samt om judendomen och läran.


Född i Casablanca
Ariella Lindström - Megilla-Förlaget

Det här är berättelsen om Angélique, en judisk flicka från Casablanca, Marocko. Hon växer upp i en åttabarnsfamilj och vi får följa hennes liv i vardag och fest. Vi är med henne i flickskolans sorl, i det ångande badhuset och i den myllrande basaren tillsammans med sin mamma, Mimmi.

Familjen flyttar så småningom till Israel men livet blir inte som de hade hoppats. Som nordafrikanska judar ses de över axeln av sina europeiska bröder och Angélique känner sig besviken.

Berättelsen om Angélique är den sanna berättelsen om Ariellas egen ungdomstid.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.