Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

I bokhyllanLivets pendel
Bokförlaget Natur och Kultur - Hédi Fried. Cirkapris 244:-

Livets pendel Livets pendel är Hédi Frieds fjärde bok. I denna delar hon med sig av de insikter hon nått med hjälp av sina djupast gömda erfarenheter. Boken växlar mellan självbiografiska minnesfragment från 1926 till 1998. Hon skriver om sina judiska barndomstraditioner, om roller och förväntningar, ondska och godhet, skuld och skam men även om lyckan av att ha egna barn och barnbarn. Viktigast är hennes redogörelser för sitt upplysningsarbete i skolorna och i lärarutbildningen.


Bokstäverna jag färdas i - en antologi om Nelly Sachs
Bokförlaget Themis - i redaktion av Anders Olsson. Cirkapris 280:-

"Hur blev ett litterärt fenomen som Nelly Sachs möjligt?" undrade Bengt Holmqvist efter att Sachs tilldelats Nobelpriset i litteratur 1966. Hur kunde en författare som fördrevs från sitt hemland och debuterade vid 55 års ålder, etablera sig som poet i landsflykten, vid en tidpunkt då diktare vanligen går i pension?

"Bokstäverna jag färdas i" är en vald samling dikter ur hennes verk med tolkningar, kommentarer samt brevväxling mellan henne och bland annat Gunnar Ekelöf och Paul Celan med förord av Katarina Frostensson


"Men ändå måste jag berätta"
Nya Doxa - Anders Ohlsson. Cirkapris 239:-

Men ändå måste jag berätta Förintelsen har skildrats på många olika sätt efter andra världskriget. I romaner, självbiografier har de överlevande med olika medel försökt berätta sina minnen och upplevelser. Men även författare utan egna erfarenheter har skrivit romaner om Förintelsen.

I "Men ändå måste jag berätta" granskas bilden av Förintelsen i skandinavisk litteratur och de lösningar författarna sökt för att beskriva ohyggligheten.


Barnen i Theresienstadt
Liquid Media - Helene Berg

Barnen i Theresienstadt är ett läromedel som i första hand riktar sig till högstadieelever. Materialet ska användas i anslutning till undervisning om andra världskriget och finns på två CD-rom skivor så att flera elever ska kunna arbeta parallellt.

Två överlevande från Förintelsen berättar sina personliga minnen. Materialet bygger på teckningar av barn och vuxna, journalfilmer, vittnesskildringar och fakta kring koncentrationslägret. Det finns även en bakgrund till hur nazisterna kom till makten, hur förföljelsen av judar trappades upp samt lärarhandledning.

CD-skivorna kan beställas mot fraktkostnad.
Svenska Kommittén Mot Antisemitism 08-667 60 90. skma@swipnet.seTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.