Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

I bokhyllan

Judisk mat i svenskt kök
Hillelförlaget. Cirkapris 330:-

Är det möjligt att avläsa historien ur den mat man äter? Det är en av frågorna författarna till den nyutkomna judiska kokboken "Judisk mat i svenskt kök" ställer.

Boken berättar såväl om koscherregler som de mattraditioner som hör till de judiska helgdagarna. Dessutom finns personliga minnesskildringar om hur just den maträtten eller det receptet har nått familjen som valt att dela med sig.

En annorlunda receptsamling som tillsammans med vackra bilder berättar den judiska matens långa och krokiga väg till det svenska matbordet.
Beställ ditt eget exemplar. Ring Hillelförlaget på 08-663 38 66.


Böcker i judisk historia
Hillelförlaget - Sol Scharfstein 290:-/st

Nu har det äntligen kommit moderna läroböcker i judisk historia där även de svenska judarnas historia ingår. Böckerna har producerats av Hillelförlaget i nära samarbete med Helen Rubinstein, ansvarig för det judiska högstadiet vid Vasa Real.

Böckerna är uppbyggda kring teman och förlopp. Det är enkelt att läsa de om de historiska händelser man är intresserad av. Böckerna innehåller många bilder, kartor och tidslinjer samt ett utförligt index.
Beställ Judisk Historia 1 & 2 via Hillelförlaget 08-663 38 66.


Våra bröllop
Natur och Kultur - Dorit Rabinyan. Cirkapris 254:-

En kväll träffas Soli och Irani på stranden i Israel. De är bägge nyinvandrade judar med ursprung i Persien, Turkiet och Indien. Det blir inledningen till en livslång kärlek. Deras fem barn växer upp med sagor från orienten och ständigt tal om framtida bröllop.

Men inget blir som de tänkt sig och Irani blir förtvivlad. En roman fylld av bilder, österländsk fabuleringslust och modern berättarkonst.

Dorit Rabinyan föddes 1972 i Tel Aviv. Hennes första bok blev en bestseller och översattes till åtta språk. Våra bröllop är hennes andra roman och den första som finns på svenska.


Svar på vanliga frågor om Israel
Israels ambassad

Israels ambassad i Stockholm har gett ut en mycket informativ 20-sidig broschyr. Där finner du kortfattad information om Israel, sionism, Förintelsen, antisemitism, Jerusalem, det palestinska flyktingproblemet, terrorn etc.
Broschyren kan beställas per tel 08-663 14 65, fax 08-662 53 01 eller e-post stockholm@israel.org.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.