Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Bokrecensioner
En ny bok och två musikskivorEtt skrämmande vittnesbörd

Mietek Grocher - Jag överlevde
Bokförlaget Inova, 264 sidor
ISBN 91-85996-441-6

Steg för steg, med enkla tydliga ord för oss Mietek Grocher in på vägen till helvetet så som han upplevde det och iakttog det med en 12-årings klara pojkögon. Svidande ögon, som såg så mycket som ingen människa, ung eller gammal, någonsin borde ha fått se och genomlida.

Det gör fruktansvärt ont att läsa hans bok, som ingalunda är den första och säkerligen inte heller den sista skildringen av Förintelsen. Det känns som ett mirakel att han, när han skrev sin bok, orkade återuppleva allt det grymma, outhärdliga. Han ville och måste med sitt personliga vittnesbörd påminna den värld, som alltför gärna vill stryka över och gå förbi, om att det skedda inte får glömmas.

Mietek Grocher låter oss också följa med på vägen till räddningen i ett nytt främmande land, Sverige, som han lyckats göra till sitt. Och med samma beundransvärda karaktärsstyrka fortsätter han sitt livs mission att föra budskapet vidare till den unga generationen, genom att oförtröttligt berätta för uppmärksamt lyssnande skolklasser om vad han i deras egen ålder sett och hört och genomlevt. Det har hunnit bli flera tusen ungdomar som genom åren fått möta Mietek, när han försökt få dem alla att förstå det obegripliga, som en gång faktiskt skett och som aldriq någonsin får hända igen.

Det minsta vi själva kan göra är att köpa boken och läsa den.

Norma Wiel-Berggren


Judisk musik - två nya cd-skivor

Ljuvliga toner med Katarina Hellgren
När sånglärkorna återkom till Sverige våren 2001, hade de fått konkurrens. Från Uppsala hördes en ny cd, "Oi mamme", sjungen och producerad av Katarina Hellgren, ackompanjerad av Den Flygande Bokrullen. Låtmaterialet består av judiska sånger på fem språk; där finns både återhörandets glädje och möjlighet till nyförälskelse. Själv fastnade jag för balladerna på ladino, smekta av Katarinas undersköna röst, och av en följsam flöjt.

I hennes morsarv finns Rösten, en inlevelse, och en vilja att föra ut den judiska sången.

Kan beställas per telefon 018-20 13 51

Peter David


Ot Azoj! - Sånger på Jiddisch
Femton örhängen och fyra nyskrivna sånger, framförda av tio kända röster, bland dem Basia Frydman, Anne Kalmering, Bert Kolker och Katarina Hellgren, ackompanjerade av förnämliga musiker, påminner om en svunnen, men återupptäckt judisk kultur där känslor och öden uttrycks på ett ibland glatt, ibland sorgset men alltid varmt och mänskligt sätt. I det medföljande häftet finns sångtexterna fonetiskt och översatta till svenska.

Nr. Gason 702. Beställs hos Megilla-Förlaget 08-373149Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.