Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Bok

nr3-97 s37

Novellsamling om judiskt liv i Sverige

Peter David: Gränsfolket. Megilla-förlaget, Stockholm 1997.137 sidor. Pris kr.130. Tel. 08-373149. ISBN 91-971941-7-4.

Den som i likhet med recensenten är född och uppvuxen i en liten svensk-judisk församling har säkert någon gång önskat sig förmågan att kunna beskriva det judiska livet i församlingen. Tänk om man vore Shalom Aleichem! Då skulle man ha kunnat återge roliga samtal
i synagogan i väntan på en minjan, kärleksfullt beskriva judar med olika bakgrund, ironisera över mötet mellan svenskt och judiskt.
En som har förverkligat sina skrivardrömmar är Peter David. I sin nyutkomna bok "Gränsfolket" har han samlat ett antal noveller från flera års skrivande i det tysta.
I novellerna beskriver han inte bara livet i judiska småstadsförsamlingar utan svensk-judiskt liv överhuvudtaget. Äntligen Shalom Aleichem på svenska!
Varför heter novellsamlingen "Gränsfolket"? Jo, författaren menar att vi judar i Sverige har åtminstone ett gemensamt: vi balanserar på gränsen mellan den judiska och den assimilerade världen. Som en röd tråd i novellerna löper denna balansgång. Vågar vi tilltala främmande personer och fråga dem om de är judar? Klarar vi av att förklara kosherreglerna för den icke-judiska omgivningen? Är vi smått hysteriska när vi letar efter en judisk livspartner?
Får en jude klä ut sig till jultomte och dela ut julklappar till sina icke- judiska grannar?
Många av novellerna kännetecknas av ett överraskande slut eller en liten "knorr". Ta t ex Sonja som attraheras av en stilig yngling på tågresan. Han verkar vara jude, men den "känsliga" frågan vågar hon inte ställa. Först när de skiljs åt och hon får hans visitkort, läser hon på baksidan: "Leshana Tova - shalom". Synd att de inte kom på det tidigare!
Eller den medelålders Max, som gör en nostalgisk bilresa till en grannstad, dit han brukade köra sina pojkar om söndagarna så att de skulle kunna delta i religionsskolan. Det kunde vara frågan om strapatsrika resor på vintrarna. Men huvudsaken var ju att pojkarna skulle få i sig lite judiska kunskaper och bli Bar-Mitzva! Vem kunde förutse att de sedan skulle gå och gifta sig med icke-judiska tjejer?
Det svensk-judiska livet är fullt av förvecklingar. Peter David har i de flesta av sina noveller fångat dem på ett träffande, roligt och tankeväckande sätt. Han tecknar sina novellfigurer, av
vilka en del säkert har haft verkliga förebilder, på ett sätt som gör att vi alla känner igen oss. Vi väntar redan med spänning på nästa bok från hans skrivarlya!
Mose Apelblat

Hur kan Du fira sabbaten?
Svaren ges i Shabatboken, en veckoguide för hela familjen. Hillelförlaget 1996, 63 sidor rikt illustrerad. Pris kr 190. Best.telefon 08-662 1078.


Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.