Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Bokrecensioner

2-97 s.47

Anita Goldman: Rita Rubinstein åker tunnelbana i den bästa av världar,
Natur och Kultur 1997. 224 sidor.

Att kämpa med det förgångna

I sin åttonde bok har Anita Goldman valt att i gripande berättelser bl.a. skildra minnen av sin barndom, revolten mot borgerligheten förkroppsligad av fadern. Då kändes behovet av kamp mot alla de värderingar han stod för så viktig. I dag är det annorlunda. Fadern känns "Som en tyngd på mina axlar. Som en skuld. En liten efterhängsen skuld."
Anita Goldmans två världar blir alltmera olika - det s.k. trygga Sverige och det alltmer utsatta Israel, där det mest oväntade plötsligt kan ske genom ett terrordåd. Den ängsligt beskyddande mamman i "Stålmannen i Tel Aviv" är maktlös, då den unge mannen på gatan bredvid hennes älskade dotter spränger sig själv och barnet i luften. Han är utklädd till Haman, den personifierade ondskan...
Anita Goldman rör sig med samma ingående kännedom i dessa olika världar, den svenska, den judiska och den israeliska vardagen. Hon skildrar med humor och djupt allvar dessa sinsemellan så skilda världar - skildringar som läsaren kommer att bära med sig länge och gärna återvända till.

Birgit BlidemanTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.